Keskivertoautolla ajetaan näin

AdobeStock_79589096.jpeg
 

Suomessa henkilöautoilla ajettujen kilometrien määrä eli liikennesuorite väheni viime vuonna hieman. Keskimääräinen autokohtainen ajokilometrien määrä on hieman pienentynyt edellisvuodesta. Dieselautoilla ajetaan selvästi enemmän kilometrejä vuodessa kuin bensiiniautoilla.

Tilastokeskuksen tuoreiden tilastojen mukaan Suomessa ajettiin henkilöautoilla vuonna 2020 noin 39 miljardia kilometriä, mikä oli noin 4 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019.

Liikennesuoritteen määrä väheni koronatilanteen takia erityisesti maanteillä. Keskimäärin henkilöautolla ajetaan Suomessa noin 14 000 kilometriä vuodessa. Määrä on hieman suurempi kuin muissa Pohjoismaissa – Ruotsissa ja Norjassa henkilöautoilla ajetaan keskimäärin 12 000 kilometriä vuodessa.

Dieselautoilla ajetaan noin 40 prosenttia henkilöautojen kilometreistä

Dieselautoilla ajetaan noin 40 prosenttia ja bensiiniautoilla 58 prosenttia kilometreistä, vaikka dieselautojen osuus henkilöautokannasta on hieman alle 30 prosenttia. Dieselautoille matkaa kertyi keskimäärin hieman yli 20 00 kilometriä vuodessa, kun taas bensiiniautoille kertyy tyypillisimmin noin 11 000 kilometriä. Ero johtuu siitä, että dieselautot ovat keskimäärin bensiiniautoja nuorempia sekä siitä, että dieselauton käyttö on yleensä taloudellista vasta, kun vuosittaisten ajokilometrien määrä on yli 20 000 kilometriä vuodessa.

Eniten kilometrejä ajetaan taksikäytössä olevilla henkilöautoilla, joilla ajetaan keskimäärin noin 60 000 kilometriä.

Uusilla autoilla ajetaan selvästi enemmän kuin vanhemmilla autokannassa olevilla autoilla. Uuden autolla ajetaan vuosittain keskimäärin lähes 20 000 kilometriä. Vanhemmilla yli 10-vuotiailla autoilla ajokilometrien määrä jää tyypillisimmin hieman yli 10 000:een.

Sähkön ja maakaasun osuus suoritteesta on noin kolme prosenttia. Vaihtoehtoiset käyttövoimat eivät siis juurikaan vielä näy liikennesuoritteiden tilastoissa.

Myös kuorma- ja pakettiautojen suorite väheni viime vuonna

Raskaan liikenteen kilometrit vähenivät 4 prosenttia viime vuonna koronatilanteen aiheuttaman talouden taantuman takia. Pakettiautojen kokonaissuorite laski noin prosentin edellisvuodesta.

Linja-autojen liikennesuorite väheni koronan takia peräti 13 prosenttia edellisvuodesta.